top of page

Tip van de maand april

 

bereid je voor

Enkele weken geleden gaf demissionair minister Conny Helder (van Volksgezondheid, welzijn en sport)  uitleg bij een mediacampagne die van start gaat: 60-plussers moeten meer over hun toekomst gaan nadenken. 

Eén van de dingen die ze zelf deed, zo vertelde ze aan een krant, was haar huis opruimen voor haar kinderen. Omdat ze had gezien bij haar ouders en schoonouders wat er overbleef na hun overlijden. Mevr. Helder gooide nu dingen van haar zelf weg, zodat haar kinderen dat later niet voor haar zouden moeten doen.

Als opruimcoach kom ik regelmatig tegen dat ouderen te lang hebben gewacht hun huis en spullen op te ruimen. Zolang ze in een groot eengezinshuis woonden en gezond waren, leek er geen noodzaak te zijn. Maar dan komen er lichamelijke mankementen. overlijdt misschien een partner, kinderen wonen ver weg, hebben geen tijd. En zomaar ineens lukt het dan niet meer dat grote huis op te ruimen. De zolder staat soms nog vol met spullen van toen de kinderen klein waren. Vaak staan er ook nog de spullen van overleden ouders. De schuur staat vol met gereedschap van de inmiddels overleden echtgenoot. 

Mijn advies is: bereid je voor. Begin op tijd. Eigenlijk is opruimen van spullen en huis een permanent proces. Zodra een fase afgerond is, kunnen de spullen die bij die fase hoorden weg. Bewaar niet alles voor later, want later gaat vaak anders dan je verwacht had. Er komen niet altijd kleinkinderen, of de kleinkinderen wonen in het buitenland, of de kleinkinderen hebben andere interesses. De volgende generatie zit ook meestal niet op spullen van 30 jaar oud te wachten.

Op tijd gaan opruimen is ook gewoon een leuk proces, ontroerend, waardevol. Zo beschrijft ook de Zweedse Margareta Magnusson in haar boekje "Opruimen voor je doodgaat".

Logo Alles op zijn Plek-groot.png
bottom of page