tip van de maand: zomer

 

enkele ideeën over de speelgoedkast

Over het algemeen hebben kinderen in Nederland eerder teveel speelgoed dan te weinig.

Veel ouders worstelen dan ook met het probleem van "hoe ruim ik al dat speelgoed op?"

Met de focus op de kleuterleeftijd, de volgende ideeën: 

- Kinderen moeten zicht houden op de speelgoedcollectie.

- Ruim het speelgoed daarom op in doorzichtige bakken of dozen. Een dichte kast met dichte dozen is voor kleuters moeilijk te doorgronden. Voor een kind moet het niet de vraag zijn wat ergens in zit. Het kind moet speelgoed tegenkomen, erdoor verleid worden. .

- Stop speelgoed met hetzelfde thema in een bak bij elkaar en doe daar geen ander thema bij. Want als er meerdere soorten speelgoed in een bak zitten, nodigt dat uit tot omkiepen en omverschoppen, en niet tot spel.

- Heb je speelgoed waarvan je maar één exemplaar hebt, zet het dan apart op een plank.

Rangschik op een plank eens enkele dingen bij elkaar die met elkaar te maken hebben, maar die ook het kind op speel-ideeën kunnen brengen.

- Je houdt altijd wat rommeltjes over. Soms nodigt een rommelbakje, waar je  verschillende dingetjes  in stopt, juist uit tot nieuw spel of prikkelt het de fantasie. Stop bijvoorbeeld eens dingen met dezelfde kleur bij elkaar in een bakje. Of sorteer op wat hard of zacht is.

- Overdaad schaadt. Zet niet al het speelgoed tegelijk voor je kind neer. Wissel ongeveer elke drie maanden van speelgoed. Het speelgoed dat niet wordt gebruikt (tijdelijk) kan naar zolder of geef het aan een ander kind. 

- Samen opruimen met je kleuter is nog erg moeilijk. Nodig hem uit mee te helpen, maar maak er geen drama van als hij het niet doet. 

Logo Alles op zijn Plek-groot.png