tip van de maand: mei

 

uitstelgedrag te lijf

Een heel bekend fenomeen is uitstelgedrag. Iedereen heeft zo wel zijn dingen waar hij tegen opziet en het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Het is nu eenmaal prettiger om leuke dingen te doen dan vervelende.

(Te) lang uitstellen van dingen die met je huishouden te maken hebben (onderhoud, administratie, opruimen enz.), gaat echter tot problemen leiden.

De volgende tips tegen uitstelgedrag:

Acceptatie

Accepteer dat er in het leven leuke en vervelende dingen zijn. Dat in je huishouden er nu eenmaal altijd dingen stuk gaan, gerepareerd moeten worden, onderhouden moeten worden, opgeruimd moeten worden.

Accepteer dat je dagelijks of wekelijks ook gewoon rotklusjes moet doen. Dat je zo nu en dan naar de milieustraat moet rijden om oude spullen af te voeren. Dat je soms niet lekker op je telefoon moet kijken, maar een naald en draad moet pakken om een knoop aan te naaien.

Visualisatie

Als je ergens flink tegen opziet, helpt het al om het eerst eens te visualiseren. Je ligt gewoon in je bed, of je zit op de bank, en je probeert je voor te stellen dat je naar de schuur loopt, daar in die groene kast een schuurpapiertje gaat zoeken. Dat je de vensterbank van het keukenraam leeg maakt en de spullen even in de hal zet. Dat je het gordijntje van het keukenraam er af haalt en in de wasmand stopt. En dat je dan het kozijn gaat schuren. 

Klaar zetten

Een volgende stap is om de spullen die je voor een karwei nodig hebt, alvast klaar te leggen. Je zorgt, in het geval van het schilderen van het keukenraamkozijn, dat je een pot verf hebt, een goede kwast, schuurpapier, een oude lap, ammoniak, een trapje. En je legt of zet dat allemaal klaar op een zichtbare plek.

Dat maakt daadwerkelijk beginnen veel gemakkelijker.

Logo Alles op zijn Plek-groot.png